index

Hoe kies ik de juiste yogamat?

Hoe kies ik de juiste yogamat?

De populariteit van yoga is de afgelopen jaren sterk toegenomen, en steeds meer mensen ontdekken de voordelen ervan voor hun lichamelijke en mentale gezondheid. Yoga kan overal beoefend worden en kan je helpen om stress te verminderen, het lichaam soepel te houden en een bewustere leefstijl ontwikkelen. In principe is het hebben van een yogamat en comfortabele yogakleding vaak al voldoende. Er zijn tegenwoordig veel verschillende soorten yogamatten beschikbaar, en daarom hebben we ze voor je op een rij gezet. Hopelijk helpt het je bij het vinden van de juiste mat voor jou.

Dikte

De standaard dikte van een yogamat is rond 4 mm: dik genoeg om een zachte maar stevige buffer te vormen tussen jou en de vloer, dun genoeg om strak op te rollen en makkelijk mee te nemen. Een yogamat van 5,6 of 8 mm bieden net wat meer ondersteuning. Dit kan prettig zijn als je last hebt van gevoelige gewrichten of zwaarder gebouwd bent. Een ander voordeel van een dikkere yogamat is dat hij stabiel en plat op de vloer ligt en een solide basis vormt die niet verschuift, zelfs als je springt! TPE yogamatten zijn ook dikker dan gemiddeld maar zijn toch nog zeer lichtgewicht. Deze zachtere matten zijn voornamelijk geschikt voor Yin en Hatha yoga, of Pilates. Een dunne yogamat varieert tussen de 1-3 mm. De flinter dunne yogamatten worden vaak gebruikt voor reizen, deze reis yogamattenzijn slechts 1 à 2 mm dik. De travel yogamatten vouwen gemakkelijk op en zijn licht in gewicht, waardoor ze eenvoudig in een koffer passen.

De verschillende diktes van een yogamat:

1 - 3 mm: reis yogamat
4 - 5 mm: standaard yogamat
6 - 7 mm: studio en professionele yogamat
1 cm - 1.5 cm: fitness en pilates mat

Aanvullende informatie over de dikte van een yogamat:

1 - 3 mm reis yogamat - licht en dun

De reis yogamatten zijn het dunst en zijn voornamelijk ontworpen voor reizen. Deze matten zijn dunner dan de standaard 3 - 4 mm mat, maar zijn nog steeds in staat om voldoende steun en stevigheid te bieden. Het lichtgewicht is ideaal voor transport. Zo zijn ze handig genoeg voor mensen die overal yoga willen beoefenen. Vanwege hun dunheid zijn ze echter meer geneigd om te slijten en te scheuren in vergelijking met hun dikkere tegenhangers. Vervanging zo nu en dan is nodig, maar hoe dan ook, ze zijn vaak voordeliger dan de dikkere matten.

Yoga stijlen: Hatha Yoga, Iyengar Yoga

3 - 4 mm standaard yogamat

Een yogamat van 4 mm dikte is de meest gebruikte yogamat en heeft een perfecte combinatie van grip, demping, comfort en draagbaarheid. Als je vaak aan yoga doet, zijn 4 mm matten zeer geschikt omdat ze voldoende demping bieden voor je knieën en polsen. Qua grip is deze mat ook erg fijn, handen en voeten glijden tijdens yogahoudingen niet weg. Bovendien zijn ze licht in gewicht en dun genoeg om elke dag mee te nemen naar de yogastudio.

Yoga stijlen: Alle yogastijlen

5 - 6 mm extra dik - meer ondersteuning

Matten met deze dikte zijn de norm. Een groot deel van deze yogamatten valt onder de maximale dikte. Deze matten bieden een goede demping, maar zijn minder stabiel bij staande yogahoudingen. Dikke yogamatten kunnen je het gevoel geven dat je minder contact met de vloer hebt doordat ze zacht zijn. Deze dikkere matten kunnen zwaar zijn qua gewicht.

Yoga stijlen: Astanga Yoga, Bikram Yoga, Iyengar Yoga, Yin Yoga, Restoratieve Yoga, Pilates

1 cm - 1.5 cm extra dik

Dit is de dikste mat onder de yogamatten en biedt de meeste demping, waardoor het een geschikte metgezel is voor mensen die Pilates beoefenen. Vanwege de dikte, is deze mat niet echt geschikt voor yogagebruik. Balanshoudingen kunnen moeilijk zijn met dit soort matten, waardoor staande yogaposes moeilijk uitvoerbaar zijn.

Yoga stijlen: Yin Yoga, Restoratieve Yoga, Pilates

 

Grip

Grip is voor veel yogi's één van de belangrijkste punten bij de aanschaf van een yoga mat. Een goede grip zorgt ervoor dat je niet uitglijdt bij moeilijke houdingen (asana's) en oefeningen, zodat je bovendien de kans op blessures aanzienlijk vermindert.

Op het moment van het schrijven van dit artikel hebben we nog geen yogamat kunnen vinden die 100% grip biedt onder alle omstandigheden en combinaties van factoren en functies. Daarmee willen we uiteraard niet zeggen dat er voor jou geen juiste yoga mat bestaat.

Op het punt van grip zal de keuze vooral afhangen van welke vorm van yoga je beoefent, waarbij droge of vochtige omstandigheden een belangrijke rol spelen. Tevens is het van belang te weten welke functies en eigenschappen naast grip voor jou belangrijk zijn.

Afmeting

De standaard afmetingen van een yogamat zijn 183 × 60 cm. Afhankelijk van je lengte kies je de yogamat. Als je 190 cm of langer bent dan is een standaard yogamat te kort. Kies dan voor een langere mat. Een goede maatstaf is je eigen lengte plus 10 cm. Als je dus een lengte hebt van 190 cm dan is een yogamat van 200 cm gewenst.

Bij sommige yoga houdingen, zoals de Svahasana, lig je uitgestrekt op de yogamat met je handen naast het lichaam. Bij mensen met brede heupen of brede schouders liggen hun armen dan vaak naast de yogamat. De keuze voor een bredere yoga mat van 66 cm of meer is dan een goede keuze. Een bredere mat geeft je dus meer bewegingsruimte en bewegingsvrijheid.

Soorten yogamatten in lengte en breedte:

183 x 60 cm:  Standaard yogamat
183 x 66 cm:  Brede yogamat
180 x 80 cm:  Extra brede yogamat voor meer bewegingsruimte
200 x 60 cm:  Lange yogamat
215 x 66 cm:  Extra lange yogamat voor meer bewegingsruimte

Materiaal

De meest gangbare yogamat is gemaakt van het kunststof PVC: een sticky, lichte, en duurzame kunststof die makkelijk op te rollen is en niet brokkelt. Luxere PVC yogamatten. PVC yogamatten zijn zeer slijtvast, makkelijk in onderhoud, en bestand tegen alle omstandigheden. Sommige PVC matten zijn zelfs zo slijtvast dat ze een levenslange garantie hebben! In de meeste yoga studio's vind je ook PVC matten.

Yogamatten worden gemaakt van verschillende materialen. Alle materialen hebben verschillende eigenschappen. Dit zijn de belangrijkste:

  1. PVC: Duurzaam (levensduur langer dan 10 jaar), goede grip, schoonmaken met water een vetvrije zeep, geschikt voor alle Yogastijlen.
  2. TPE: Vrij van schadelijke stoffen en 100% afbreekbaar, levensduur is ongeveer 5 jaar, goede grip.
  3. Rubber: Levensduur is ongeveer 5 jaar, geschikt voorb Hatha, Ivengar, Ashtagna en power yoga. Schoonmaken met water en azijn, rubber is van nature stroever dan PVC.
  4. Jute: Jute wordt gemaakt van de vezels van een juteplant, dit materiaal geeft een goede grip dankzij Polymer Environmental Resin (PER), een niet-toxisch materiaal. Jute heeft als voordeel dat het antimicrobiële eigenschappen heeft wat fijn is voor yogaoefeningen waarbij veel wordt getranspireerd.
  5. Katoen: 

    Een katoenen yogamat is een traditionele Indiase yogamat. Voordat yogamatten van PVC ontwikkeld werden, was een katoenen yogamat een veel gebruikte mat, met name in India. Katoen is een natuurproduct en wordt tegenwoordig ook ecologisch geproduceerd. Katoen is biologisch afbreekbaar, waardoor deze mat milieuvriendelijk is.
    Katoenen yogamatten zijn geschikt voor actieve yoga stijlen zoals Ashtanga Yoga, Hot Yoga en Bikram Yoga waarbij veel getranspireerd wordt. Katoen neemt vocht op waardoor de stroefheid van de mat toeneemt. Echter, de stroefheid van een katoen is lager vergeleken met een mat van TPE, PVC of rubber.

    Niet iedereen vindt het fijn om een katoenen yoga mat op een gladde ondergrond te gebruiken. Wij raden aan om een katoenen yogamat bovenop een PVC, TPE of rubber mat te gebruiken.

Jute yogamatten hebben dezelfde veerkracht en duurzaamheid als katoenen yogamatten. Net als katoenen matten, worden jute yogamatten gewoonlijk ook gebruikt in combinatie met een PVC, TPE of Rubber yogamat om een stroevere ondergrond te krijgen. Jute is echter een meer vezelachtig materiaal dat wat ruwer is dan katoen en absorbeert minder vocht.

Yogamatten van jute hebben een fraai uiterlijk en bieden een stevig oppervlak zodat je stabiel staat tijdens het uitvoeren van yogaoefeningen. Jute biedt een fijne grip. Deze yogamatten bestaan in de basis grotendeels uit PVC, de bovenlaag is van jute.


Milieu

Duurzame yogamatten gaan lang mee, hebben de juiste toplaag en zijn niet vervaardigd uit schadelijke stoffen en materialen. Qua materiaal heb je de keuze uit 100% natuurlijke materialen, zoals katoen, wol, kurk en natuurrubber. Ook de gifvrije en emissievrij geproduceerde PVC yogamatten gaan bij intensief gebruik vele malen langer mee en zijn daardoor een duurzamere keuze. Bovendien kunnen al deze matten aan het einde van de levensduur gerecycled worden.

Eco vriendelijke yogamatten zijn gemaakt van duurzaam rubber, TPE, jute, schapenwol, katoen of kurk. Elk van deze materialen is biologisch afbreekbaar en daardoor mileuvriendelijk. Bovendien bevatten deze materialen geen zware metalen. Eco yogamatten zijn hypoallergeen en vrij van latex en PVC.

Bij het bepalen van de juiste yogamat is natuurlijk ook het soort yoga dat je beoefent van belang. Met zoveel verschillende yogastijlen is het het beste om het simpel te houden. Getextureerde yogamatten zijn ideaal voor actieve yogastijlen zoals Power Yoga, Hatha Yoga, Hot Yoga en Asthanga Yoga vanwege al het buigen, glijden en strekken. TPE en PVC matten kunnen voor alle yogastijlen worden gebruikt. Transpiratie maakt het voor PVC matten moeilijker om plakkerig te blijven, maar een yoga grip handdoek biedt hierbij uitkomst. Voor yoga met een lagere intensiteit zoals Yin Yoga of Restorative Yoga kan comfort een hogere prioriteit hebben, omdat je voor langere tijd liggende houdingen aanneemt. In dit geval zouden yoga matten van PVC of schapenwol goed werken om voldoende comfort en ondersteuning te bieden.

In dezelfde categorie


Related by tags