index

Haal meer uit je yoga oefeningen met behulp van een yogablok

Haal meer uit je yoga oefeningen met behulp van een yogablok

Een yogablok is een handig hulpmiddel tijdens het uitvoeren van je yoga oefeningen. Het is een rechthoekig blok dat op allerlei manieren gebruikt kan worden om yogaoefeningen gemakkelijker en aangenamer te maken. Je hebt ze in verschillende materialen, bijvoorbeeld kurk of schuim. Degene van kurk is hierbij de meest milieuvriendelijke keuze. Een voordeel van deze materialen is deze minder hard zijn en voorkomen dat ze te veel druk op de gewrichten of spieren uitoefent. Tevens wordt hiermee de kans op blessures verkleind. 

Je kunt een yogablok op verschillende zijden plaatsen waardoor je kunt spelen met verschillende hoogtes. De meeste yogablokken zijn rechthoekig waardoor je gebruik kunt maken van drie verschillende hoogten. Voor zowel beginnende- als gevorderde yogi is een yogablok erg nuttig.

Yoga oefeningen met yogablok

Halve maanhouding: een blok onder je arm plaatsen dat naar de grond reikt bij de halve maanhouding (Ardha Chandrasana) zorgt voor een extra paar centimeters, waardoor je dichter bij de grond zit en je erop kan steunen. Gebruik gerust de kant van het blok die je zelf het makkelijkst vindt!

Hurkzit De hurkzit (Malasana): Je brengt je voeten plat op de grond en terwijl je je billen naar beneden brengt. Door een blok onder je billen te plaatsen heb je een steuntje.

Opwaartse booghouding: bij houdingen waarin het belangrijk is dat een spiergroep lichaam actief blijft, kun je een blok vastklemmen. Door bijvoorbeeld bij een opwaartse booghouding deze tussen de bovenbenen te klemmen, zorg je ervoor dat de beenspieren actief blijven en de rug niet overbelast.

Brughouding: bij gebruik van een blok bij de brughouding (Setu Bandha Sarvangasana) wordt deze asana de ondersteunde brughouding genoemd. Plaats het blok tussen je onderrug en billen, zodat deze precies steunt op de plek waar je twee kuiltjes voelt in je onderrug. Zorg er wel voor dat je daarna je bekken op het blok laat rusten. 

Kameelhouding de kameel (Ustrasana) is een iets uitdagender oefening.
Hierbij is het gebruik van twee blokken aan te raden. Plaats de blokken aan de buitenkant van je voeten. Uiteraard weer met de zijde die voor jezelf het prettigst is. Hierdoor kan je je handen tijdens de oefening op de blokken plaatsen in plaats van op je hielen. Liggende vlinderhouding. De meest bekende en voor de hand liggende methode om een yogablok te gebruiken, is als ondersteuning tijdens liggende yoga oefeningen of ontspanningsoefeningen. Denk aan het ondersteunen van de bovenrug en/of het hoofd in lijkhouding of in liggende vlinderhouding.

Duifhouding: voor houdingen waarbij veel druk kan komen te staan op heupen, knieën of enkels, kan je er goed aan doen een blok te plaatsen ter ondersteuning. Denk bijvoorbeeld aan ondersteuning van de heup in duifhouding, maar ook aan het ondersteunen van de heupen in een spagaat of van de knieën aan weerszijden in kleermakerszit. 

Neerwaartse hond: om de nek te ontlasten in de neerwaartse hond houding, kan een yogablok uitkomst bieden. Denk er bijvoorbeeld aan deze staand of liggend te plaatsen onder het hoofd in de neerwaartse hond houding.

Vuurvlieghouding: ook voor gevorderde yogi’s kan een yoga blok nuttig zijn. Je kunt bijvoorbeeld onder elke hand je yogablok plaatsen, om het in moeilijke armbalans houdingen makkelijker te maken om los te komen van de grond. Dit geldt bijvoorbeeld voor olifant of vuurvlieg houding.

Reinigen van een yogablok

Je kunt kurk met een (goed uitgeknepen) natte doek met natuurlijke zeep schoonmaken. Daarna nog even een met een uitgeknepen doek met alleen water een keertje afnemen om zeepresten te verwijderen. De meest foam blokken kunnen in de wasmachine. Check altijd wel even het wasvoorschrift natuurlijk en gebruik natuurlijke zeep. Bamboe blokken hebben een gesloten structuur, voelen glad aan en zijn vaak behandeld met een coating. Deze blokken kun je gemakkelijk afnemen met een natte doek.

In dezelfde categorie


Related by tags