index

Minfulness en meditatie

Minfulness en meditatie

Mindfulness is een niet-religieuze moderne meditatietraditie, onder andere bekend door Jon Kabat Zinn, ook weleens de vader van de mindfulness genoemd. Zijn definitie is:

Mindfulness is het bewustzijn wat ontstaat, als je doelgericht aandacht geeft aan wat zich op dit moment voordoet, zonder daar een oordeel over te hebben.

Mindfulness is dus een staat van observatie, niet oordelen, zelfreflectie en aanwezigheid. In plaats van te handelen op de automatische piloot en zonder na te denken te reageren op iedere prikkel die er binnenkomt, probeer je bij Mindfulness ruimte te creëren tussen de prikkel die binnenkomt en jouw reactie daarop. Mindfulness kan je dus zien als een ‘staat van zijn’.

Meditatie kan worden omschreven onafgebroken concentratie op een object voor een bepaalde periode. Het is meer een echte practice.

Mindfulness en meditatie hebben zeker overeenkomsten, maar het is niet helemaal hetzelfde.

Ga maar eens na bij jezelf: wanneer ben jij echt 100% met je aandacht in het NU? Heb jij bijvoorbeeld regelmatig dat je met iemand staat te praten maar in gedachten bij het etentje van gisterenavond bent? 

Als je mindfulness beoefent, ben je heel bewust met je aandacht bij wat je aan het doen bent. Je doet 1 ding tegelijk en dit doe je met volle aandacht.

Je doet dit onder meer door te focussen op je lichaam. Die is namelijk altijd in het hier & nu en het is een mooie methode om uit je hoofd te komen.

 

Wat levert mindfulness je op?

Regelmatige (dagelijkse!) beoefening van mindfulness kan je veel opleveren, bijvoorbeeld:

  • Minder piekeren
  • Minder stress
  • Meer energie
  • Gelukkiger leven
  • Betere concentratie
  • Meer creativiteit
  • Betere relaties

Wat is meditatie?

Van oorsprong is meditatie een religieuze activiteit die men al jaren beoefent, bijvoorbeeld in het Boedhisme. Het doel van meditatie is om je aandacht op het hier en nu te richten en je bewust te worden van de gedachten die door je hoofd rondspoken. Daar doe je vervolgens niks mee, behalve proberen om ze los te laten.

Meditatie is het oefenen met aandacht. Die aandacht kan je richten op je ademhaling, maar ook op je hele lichaam. Door het oefenen met die aandacht word je beter in het vasthouden ervan en merk je wanneer je gedachten afdwalen. Met meditatie kan je je geest tot rust laten komen en ontstaat er een gevoel wat je kan omschrijven als stilte, rust en geluk.

 

 

In dezelfde categorie


Related by tags