index

De yoga Cobra houding

De yoga Cobra houding

De Cobra houding is één van de bekendste yoga houdingen. Het is een basishouding waarbij de focus ligt op de wervelkolom, armen en de benen. 

De Cobra houding is een achterover buiging waarbij je op je buik ligt en op je handen steunt. De houding wordt ook wel slanghouding genoemd, omdat het lijkt op een cobra die z’n kop omhoog steekt omdat hij zich bedreigt voelt.

De Cobra stretch is bijzonder effectief voor het strekken van de buikspieren en wordt veelal toegepast als afronding van een goede buikspiertraining.

Uitvoeren van de Cobra houding

  • Ga op de buik liggen en plaats het voorhoofd op de mat. De handen komen onder de schouders en de armen tegen het lichaam aan.
  • Op een inademing duwen de handen het lichaam omhoog, waarbij de armen licht gebogen blijven en tegen het lichaam aan.
  • De borst wordt naar voren geduwd en kin omhoog. Doordat het bovenlichaam omhoog gaat, spannen de bilspieren en hamstrings zich aan.
  • Gebruik deze spanning door de heupen richting de grond te duwen en daarmee de intensiteit van de asana te vergroten.
Het uitvoeren van de yoga Cobra is niet moeilijk, maar het is wel van belang dat je de houding goed uitvoert. Zo zorg je ervoor dat je je lichaam niet forceert en je de positieve effecten ervaart van deze houding.

Houd de armen vooral iets meer gebogen als je dat prettiger vindt. En kijk niet te ver naar boven.

Door goed op je ademhaling te letten tijdens de cobra stretch ben je op termijn in staat de houding langer vol te houden. Doorgaans wordt de cobra stretch tussen 30-120 seconden vastgehouden. Wanneer je goed op je ademhaling let zal je merken dat je lichaam kan ontspannen.

In dezelfde categorie


Related by tags